human_jaws Nedávno mi byl nabídnut balíček z domácí zabíjačky, který obsahoval jitrnice, tlačenku, maso spolu s otázkou, zda to budeme jíst, když doma všichni jíme tak zdravě.
 

 


Musel jsem se zasmát. Ani ne tak tomu známému, jako všeobecnému pojetí „zdravé stravy“ ve veřejnosti. Balíček jsem samozřejmě s povděkem přijal. Spolu s vysvětlením pro známého, že jíst zdravě neznamená jíst jen brokolici. Že i dobrá klobása je zdravá, když je z masa doma dochovaného prasete, vyrobená bez glutamátu nebo bez dusičnanů (na zabarvení neduživých náhrad masa), když je opravdu vyuzená na kouři ze dřeva a ne máčená do udících kapalin. Že i tlačenka je zdravá, když se nemusím bát obsahu lepku (z mouky, která se přidává do levných šuntů, aby byly levnější). Že jíst zdravě neznamená živit se pouze zeleninou, ale stravou, která je vyvážená, obsahuje všechny živiny a neobsahuje barviva a dochucovadla, které mají zamaskovat nepřítomnost pravých surovin a jejich náhradu vodou nebo sójou.

Mezi lidmi je hodně mýtů o zdravé a nezdravé stravě rozšířených, které jsou hojně podporovány reklamou výrobců zejména té nezdravé stravy. Potraviny je možné spíše nazvat otravinami, než jídlem. Přitom jen málo lidí si uvědomuje přímou souvislost toho, co jedí a jejich nemocemi. A tím nemyslím jen choroby žaludku, nadýmání či zácpu nebo průjem. Cholesterol, vysoký tlak, bolesti kloubů, problémy srdce, onemocnění ledvin nebo jater, cukrovka. Ale i „obyčejná“ chřipka. To vše má souvislost s tím, co jíme a jak jíme.

Pokud se chcete dozvědět více, jak dobře a zdravě žít snadno, navštivte web http://dobreazdrave.cz